Malý zákrok – veľký vplyv: výplne, inlaye
Plombovanie je pravdepodobne najznámejším zo všetkých stomatologických zákrokov a pre väčšinu z nás bol zvyčajne prvým zákrokom, ktorý sme absolvovali, keď sme sedeli v zubárskom kresle. Vo väčšine prípadov sa zubné výplne robia vtedy, keď je naša zubná sklovina poškodená, najčastejšie v dôsledku zubného kazu.
Výplň si nevyžaduje veľkú časovú ani finančnú investíciu: dá sa urobiť počas jednej návštevy zubára a je finančne nenáročná. Ak však návštevu zubára odkladáte, na záchranu a výmenu zubov budú potrebné čoraz drahšie zákroky. Neodkladajte ošetrenie!
Zubná výplň je potrebná, keď:
- diera v zubnej sklovine je viditeľná voľným okom alebo ju možno nahmatať jazykom
- zub je zlomený
- zub je citlivý na chlad, teplo alebo sladkú chuť
- zub je bolestivý pri stlačení alebo dotyku
- občasná alebo pretrvávajúca bolesť zubov

Ako prebieha plombovanie?
Rovnako ako pri väčšine zubných zákrokov sa plombovanie vykonáva v lokálnej anestézii, takže môžeme obnoviť celistvosť a krásu vášho zuba bez bolesti. Po anestézii odstránime kaz a pripravíme zub na plombu. Výplň sa tvorí vo vrstvách a tieto vrstvy tvrdnú fotopolymerizáciou, čo znamená, že pomocou špeciálnej lampy sa na niekoľko sekúnd osvetlí výplň po vrstvách. Potom sa zub vytvaruje a upraví sa výška skusu a nakoniec sa zuby vyleštia do hladka.
Výplne môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, pričom najmodernejšie sú fotopolymerizačné, t. j. svetlom tuhnúce výplne. Tie sa skladajú z niekoľkých zložiek: ako základ sa používa živica, do ktorej sa primiešajú nanometrové častice skla alebo porcelánu. Majú veľmi vysokú pevnosť v ťahu a odolnosť proti opotrebovaniu a nezaťažujú protiľahlý zub, pretože majú tvrdosť podobnú zubnej sklovine. Majú farbu zubov a podobnú priesvitnosť ako prirodzené zuby. Kompozitné výplne majú životnosť 5 až 10 rokov.
Čo je inlay?
V prípade rozsiahleho zubného kazu môže byť nedostatok zubnej hmoty taký závažný, že zub už nie je možné obnoviť bežnou výplňou. Na tieto rozsiahle zubné kazy, ktoré zvyčajne zahŕňajú niekoľko plôch zuba, sa používajú inlaye.
Inlaye sú výplne, ktoré sa zhotovujú zubným technikom z odtlačkov, podobne ako korunky, a nahrádzajú časti zuba stratené v dôsledku kazu. Inlay si vyžadujú dve návštevy v našej ordinácii: na prvej návšteve sa odstránia kazy v lokálnej anestézii a potom sa zhotoví odtlačok správne pripraveného zuba a umiestni sa dočasná výplň. Na základe odtlačku zubný technik pripraví inlay, ktorá sa o týždeň neskôr počas druhého ošetrenia prilepí na pripravený zub.
Z čoho je inlay vyrobená?
Inlaye môžu byť vyrobené z:
- kompozitu
- keramiky
- zlata
Inlay z kompozitu
Na ich prípravu používajú naši zubní technici kompozit SR Nexco Paste od spoločnosti Ivoclar. Materiál vystužený keramickými časticami dodáva vašej inlayi prirodzený vzhľad, dlhodobú farebnú stálosť a dlhotrvajúci lesk. Nie je krehký a ťažko sa láme. Jedinou nevýhodou kompozitných inlayov je, že časom starnú a po 10 až 12 rokoch si vyžadujú výmenu.
Keramická inlay
Pokiaľ ide o keramické inlaye, naši zubní lekári uprednostňujú lisovateľnú keramiku IPS e.max na báze disilikátu lítia, ktorú dokonale vyvinula spoločnosť Ivoclar so sídlom v Lichtenštajnsku.
Vďaka vynikajúcej priepustnosti svetla poskytujú Inlaye e.max dokonale prirodzený efekt. Sú realistické a takmer splývajú so zubom. Okrem estetických vlastností sú aj vysoko odolné, s nízkou krehkosťou, bez zmeny farby a starnutia.
Ďalším dôležitým aspektom je, že neobsahujú kovy, sú čisto keramické, takže nespôsobujú alergické reakcie ani citlivosť. Jej vynikajúce vlastnosti korunuje skutočnosť, že má dokonalý povrch a tesnenie, čím zabraňuje usadzovaniu povlaku bohatého na baktérie.

Zlatá inlay
Zo zdravotného hľadiska sú zlaté inlaye najlepším riešením. Zlato je materiál šetrný k tkanivám, nealergizuje a nemení farbu. Keďže ide o mäkký kov, jednotlivé žuvacie plochy sa pohodlne vytvarujú do inalye, čím sa predchádza problémom s čeľustnými kĺbmi.
Má veľmi dlhú životnosť a nestarne. Dokonale tesní a nezanecháva žiadnu medzeru, v ktorej by mohol vzniknúť ďalší zubný kaz. Predchádzať vzniku sekundárneho zubného kazu pomáha aj skutočnosť, že na povrchu zlatej inlaye ťažko priľne zubný povlak bohatý na baktérie.
Vysoká cena zlata spôsobuje, že tento typ inlaye je drahou náhradou. Keďže jej farba kontrastuje so zubom, pacienti si ju napriek mnohým výhodám často nevyberajú.

Aký je rozdiel medzi inlay a onlay?
Ak odpoveď zjednodušíme, je to len vo veľkosti! Inlaye sa vlepujú do zubnej dutiny vytvorenej po odstránení zubného kazu. Na druhej strane, onlay sa lepia na celú žuvaciu plochu ošetreného zuba a obnovujú prirodzenú žuvaciu funkciu.

Aké sú výhody inlayov?
- V zubnom laboratóriu sa vyrábajú na mieru na základe odtlačku, takže veľmi presne pasujú do zubu.
- Poskytujú pevnejšie tesnenie na okrajoch, takže je menšia pravdepodobnosť vzniku sekundárneho kazu v mieste, kde sa inlay dotýka so zubom.
- Inlayami možno dokonale obnoviť pôvodný anatomický tvar zuba a natrvalo obnoviť chýbajúce zubné povrchy.
- Poskytujú dokonalý kontaktný bod medzi susednými zubami, aby sa zabránilo uviaznutiu jedla.
- Majú vynikajúce fyzikálne vlastnosti: nelámu sa, nemenia farbu a sú odolné voči opotrebovaniu.
- Inlaye poskytujú vynikajúci estetický vzhľad, vyzerajú prirodzene a sú nenápadné.
Poďme sa porozprávať o zubnom kaze!
Aké by bolo dobré, keby sme od svojho zubára počuli už od prvej návštevy zubára – a potom vždy: „Všetko je v poriadku, vaše zuby sú krásne, vaša ústna hygiena je dokonalá, uvidíme sa o rok na ďalšej kontrole!“ Ale vo väčšine prípadov to tak, žiaľ, nie je. Prečo je také ťažké udržať si zdravé zuby?
Hoci zubnému kazu možno účinne predchádzať, je to jedno z najčastejších ochorení na svete. Zlé stravovacie návyky, nedostatočná hygiena a genetické faktory prispievajú k zhoršovaniu stavu zubnej skloviny, ktorá sa pri absencii odbornej starostlivosti postupne šíri z povrchu do najvnútornejšej časti zuba, zubnej drene, kde sa nachádzajú cievy a nervy. Časom sa bolesť zvyšuje a zubný kaz môže nakoniec viesť k strate zubu.
Pozrime sa, ktoré 3 veci najviac poškodzujú naše zuby!
- Cukry, kyseliny, sacharidy
Cukry, kyseliny a sacharidy poskytujú ideálne prostredie pre rozvoj baktérií v našich ústach, ktoré sa nimi živia a produkujú kyseliny, ktoré rozpúšťajú a poškodzujú zubnú sklovinu.
Keď počujeme slovo cukor, často si ho spájame so sladkosťami, čokoládou a cukríkom. Boli by ste prekvapení, koľko obľúbených potravín obsahuje skryté cukry pridané počas spracovania potravín!
Začnime chlebom: cukor sa používa aj pri príprave bieleho a iného chleba. Mnohé obľúbené a zdravé cereálie, instantné ovsené vločky a fitness raňajkové cereálie obsahujú veľké množstvo cukru. To isté platí pre šalátové dresingy, ovocné jogurty a väčšinu omáčok na cestoviny z obchodu. Nízkotučný ovocný jogurt môže obsahovať až 14-33 g cukru, čo zodpovedá 1 – 2 dl koly (2 dl koly majú približne ekvivalent 8 kociek cukru). A to ani nehovoríme o energetických nápojoch a alkohole…
Medzi kyslé potraviny patria citrusové plody. Nápoje z nich vyrobené majú tiež vysoký obsah kyselín, napríklad limonády, citrónová voda a dokonca aj 100 % ovocné šťavy. Ich konzumácia nie je dobrý nápad, ale môžete zabrániť tomu, aby sa kyseliny a cukry dostávali do neustáleho kontaktu so zubami tým, že ich vypijete čo najskôr, a nie pomaly.

2. Okamžité čistenie zubov po jedle
Áno, na prvý pohľad sa to môže zdať šokujúce, ale čistenie zubov bezprostredne po jedle viac škodí ako pomáha. Konzumácia kyslých, sladkých jedál a nápojov zmäkčuje zubnú sklovinu, čím sa stáva zraniteľnejšou. Čistenie zubov bezprostredne po jedle túto zmäknutú vrstvu ešte viac obrusuje, najmä ak používate jemné abrazívne alebo bieliace zubné pasty. Namiesto toho, aby sme kyseliny odstránili, votrieme ich do skloviny a zuby si ešte viac poškodíme.
Preto je dobré pred čistením zubov počkať aspoň 30 minút po jedle!
Bezprostredne po jedle môžete urobiť aj niečo pre udržanie zdravých zubov: vypláchnite si ústa vlažnou čistou vodou alebo si vezmite žuvačku bez cukru.
3. Zubný povlak
Zubný povlak je bezfarebný lepkavý film, ktorý sa začína tvoriť na povrchu zubov, najmä pozdĺž ďasien, 4 až 12 hodín po čistení zubov. Je to ideálna živná pôda pre baktérie, ktoré pri rozklade sacharidov produkujú kyseliny. Kyseliny zmäkčujú a zničia zubnú sklovinu a postupne prenikajú do hlbších vrstiev. Bez odborného ošetrenia tento proces spôsobuje kaz a stratu zubov.
Čistenie zubov zubnou kefkou a zubnou niťou aspoň dvakrát denne je najlepším spôsobom ochrany pred zubným povlakom. Ak sa plak neodstraňuje každý deň, časom sa nahromadí a stvrdne, tak vzniká zubný kameň.
Príznaky zubného kazu

- biele škvrny alebo hnedasté škvrny na zubnej sklovine
- tmavé škvrny v hlbokých ryhách stoličiek
- zuby citlivé na chlad, teplo alebo sladkosť
- občasná alebo trvalá bolesť zubov
- bolesť pri žuvaní alebo hryzení
- výskyt diery, v ktorej sa môžu hromadiť zvyšky jedla
- nepríjemná chuť v ústach
- nepríjemný dych

Proces tvorby a štádiá zubného kazu
Zubný kaz sa najčastejšie tvorí v medzizubných priestoroch, v drážkach stoličiek a na zubných krčkoch. Ochorenie nie je bolestivé dlho a jeho výskyt je takmer nepostrehnuteľný. Preto sú dôležité pravidelné prehliadky u zubára, pretože včasné odhalenie príznakov a vhodná liečba sú nevyhnutné na zastavenie vzniku zubného kazu.
- Prvé príznaky zubného kazu možno vidieť v zrkadle: kyseliny produkované baktériami v ústnej dutine začali rozpúšťať minerály v zubnej sklovine, čo spôsobuje, že na povrchu zuba sa objavujú biele škvrny a malé hnedasté škvrny.
- Ako proces postupuje, sklovina sa stenčuje a láme, až nakoniec sa vytvorí dutina. V tomto momente vám odporúčame navštíviť zubného lekára, pretože jednoduchá výplň môže zub zachrániť.
- Bez odborného ošetrenia sa však kaz bude ďalej šíriť a dostane sa až do dentínu, vrstvy pod zubnou sklovinou. Zuby môžu byť citlivé a bolestivé pri vystavení chladu, teplu alebo pri konzumácii sladkostí. V závislosti od rozsahu kazu je možné zub ešte obnoviť do pôvodného tvaru pomocou výplne alebo inlaye, prípadne aj korunky.
- V ďalšom štádiu sa ochorenie šíri do zubnej drene (nazývanej aj pulpa) a vytvára hnisavé uzlíky, ktoré poškodzujú krvné cievy a nervy pulpy. Dochádza k neustálemu pocitu bolesti a zub sa dá zachrániť ošetrením koreňového kanálika.
- V ďalšom štádiu zubného kazu sa zápal dostane až na špičku koreňa zuba a môže sa rozšíriť do okolitého kostného tkaniva. V tomto bode je bolesť takmer neznesiteľná. Vo väčšine prípadov sa dá proces zvrátiť ošetrením koreňového kanálika.
- Ak sa kaz naďalej šíri a zub sa stáva nezachrániteľným, jediným riešením je odstránenie zuba.

Ak chcete zabrániť vzniku zubného kazu…
-
Čistite si zuby aspoň dvakrát denne! Dôležitá je aj technika a časovanie: naučte sa správnu techniku čistenia zubov, náš zubný lekár v Smile Zentrum vám rád pomôže.
-
Po jedle počkajte aspoň 30 minút, kým začnete so zubnou rutinou.
- Čistite si zuby zubnou niťou!
- Pite veľa vody, aby ste podporili tvorbu slín. Sliny zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii zubného kazu: tvoria ochrannú bariéru proti baktériám, vírusom a hubám, remineralizujú zuby a čistia ústnu dutinu.
- Vyhýbajte sa sladkým jedlám a pochutinám. Pestrá a zdravá strava je pre vaše zuby prospešná!
- U detí po výmene zubov môže utesnenie rýh zabrániť vzniku ochorenia.
- Pravidelne absolvujte preventívne prehliadky u svojho zubného lekára v zubnej ambulancii Smile Zentrum!

Máte otázku? Radi vám poskytneme informácie o zubných výplniach a inlayoch. Vyplňte náš kontaktný formulár, zavolajte nám alebo nám pošlite e-mail! Tešíme sa na Vás!